Western Dressage

Association of America

Om WDAA, Western Dressage Association of America


Western Dressage Association of America är en icke vinstdrivande förening med utbildningssyfte. Deras primära fokus är att utbilda och sprida kunskap om Western Dressage. The United States Equestrian Federation (den amerikanska motsvarigheten till Svenska Ridsportsförbundet) har erkänt WDAA som den enda anslutna föreningen som får representera disciplinen Western Dressage.

WDAA är engagerade för att tillhandahålla en inkluderande och välkomnande miljö för alla medlemmar och volontärer.


Hur det började

Idén om Western Dressage hade grott en tid. Några framstående tränare träffades år 2007 och började diskutera alla de hästar de hade haft i träning, framgångar och misslyckanden med de olika metoder de använt, de diskuterade också de samtal de hade haft med andra tränare och hästägare, och de insåg att det fanns en del bekymmer som delas av alla inom hästbranschen.


I slutet av år 2010 hölls ett möte i Dallas, Texas för att diskutera dessa frågor. WDAA:s grundare träffade flera herrar från tidskriften Western Horseman. Diskussionen de hade var inspirerande och gav kraft till idén om att arbeta vidare med en plan. Det behövdes en organisation och en mötesplats som kunde ge information till gagn för alla westernhästar och dess ryttare. Organisationen skulle hedra hästen som rättmätig symbol för den amerikanska västern, den skulle värdera partnerskapet mellan häst och ryttare och också hylla den amerikanska västern som det vackra och legendariska landskap där allt började och fortsätter än idag. Det skulle krävas att man byggde en organisation kring Western Dressage som ägnar sig åt allt detta.


För att lyckas med det uppdraget krävdes att man enade sig kring följande:


Kärleken till hästen

Själva hästen är viktig för oss alla. Alltför många hästar misslyckas med att bli ridhästar på grund av misstag som görs under deras träning. Träningens upplägg är en avgörande resa för både häst och ryttare och den resan gagnas av klassisk dressyr. Även om tekniker från den klassiska dressyren har praktiserats av westernryttare på högsta nivå i många år, har det inte förrän nu funnits någon organisation som givit kombinationen ett namn eller erkännande som egen disciplin. The Western Dressage Association ® har nu gjort det i hopp om att många fler hästar och deras ägare och ryttare gagnas av det.
Läs mer Om Western Dressage (på eng) för att lära dig mer!


Utgifter

Många hästägare söker prisvärda sätt att träna. Det finns många Western Dressage-kurser och demonstrationer på film, vilket är ett utmärkt sätt att hålla nere kostnaderna. På Western Dressage Association of America:s hemsida finns information om hur du kan lära dig mer på detta sätt.


Inkluderande

Det är viktigt att vara inkluderande. En disciplin som bjuder in alla raser att delta, uppmuntrar också alla hästägare att låta sina hästar gagnas av lärorna om goda träningsmetoder. Alla raser som kan skritta, trava och galoppera kan delta i Western Dressage.* Alla, från hästar i absoluta tävlingskondition till hobbyhästar, gröna unghästar kan få en bra start i livet och äldre hästar som ledsnat på ridningen kan gagnas av träningsmetoder som inkluderar tekniker från klassisk dressyr.


Deltagande på flera nivåer

Western Dressage erbjuder många olika svårighetsgrader i sina tester/program. Nybörjaren kan delta i en atmosfär som är inbjudande och inte alls skrämmande. Den mer avancerade ryttaren kan finputsa sitt hästmannaskap. Precisionen från den klassiska dressyren uppmuntrar mer avancerade ryttare att finslipa sin teknik och förbättra sina egna och hästens förmågor. Att man kan delta på flera nivåer ger alla ryttare möjlighet att lyckas.


Den amerikanska västern hyllas och förvaltas

Var skulle westernryttaren vara utan platsen som födde deras passion för ridning? The Western Dressage Association ®tycker att vi måste erkänna och bevara de platser som tillåter att vi använder hästen i arbete. Från bergsstigarna på Sierra Nevada till de gamla Navajo-stigarna som vindlar sig igenom Arizonas öken, från den slående utsikten från Rocky Mountains till den till synes oändliga Great Basin of Nevada, från rodeobanan till ridanläggningar på deltaljplanerat område... The Western Dressage Association ® tycker att vi alla måste arbeta för att bevara denna legendariska plats som vi känner till som den amerikanska västern, en plats som saknar motstycke i världen.


Hästens välfärd och WDAA

Hästens välfärd är WDAA:s högsta prioritet. Vi tror på ett systematiskt sätt att träna hästar som ger hästen tillfälle och utrymme att lära sig och bli våra högt värderade partners livet ut. Vi tillåter inte att man rider in och tävlar hästar som inte är mogna för det, att man tävlar en och samma häst för mycket, tvingar osunda hästar att arbeta, eller några andra våldsamma eller oetiska beteenden mot hästar. Vi ber våra medlemmar att delta i detta arbete och respektera och skydda våra hästar. Det är ju resan det handlar om!


Navet i vår kommunikation – hemsidan

WDAA:s hemsida knyter ihop alla dessa frågor på ett och samma ställe och är en plats på nätet där man kan hålla sig á jour med den här nya och spännande disciplinen allt eftersom den växer och utvecklas. WDAA:s hemsida uppdateras kontinuerligt och fungerar som ett nav med information som ger medlemmarna de senaste nyheterna såväl som specialerbjudanden för de som går med i WDAA. Allt från kalendariet till träningsplatsen till det sociala nätverket; det finns många delar att upptäcka och som ger medlemmarna många möjligheter att skapa band till varandra, lära sig och växa!


*WDAS vill här gärna framhålla att Intro Level-testerna hålls i skritt och trav!


Vill du läsa om detta i originaltext på engelska - Klicka här


(Denna text är översatt av WDAS - och WDAA/WDAS ansvar ej för fel i översättning.)

Syftet för Western Dressage Association of America

Vårt uppdrag är att bygga en hästgemenskap som kombinerar traditionerna från Westernridningen med Klassisk Dressyr.


  • Vi hedrar hästen.
  • Vi värdesätter partnerskapet mellan häst och ryttare.
  • Vi firar arvet från den amerikanska västern.

  • Det är resan det handlar om…
    -Larry Mahan

Tack till våra sponsorer som förgyller 2023!